Open Monumenten Klassendag
Ontdek monumenten in jouw omgeving met het nieuwe lesmateriaal!
Voor basisonderwijs groep 7 en 8.
Het lesmateriaal van Open Monumenten Klassendag kun je op elk moment in het schooljaar gebruiken. Het materiaal bestaat uit een Monumentenkijker, een 3D-monumentenwereld, een monumentenquiz en tour en een spreekbeurtpakket.
Leerdoelen
Het lesmateriaal sluit aan op de volgende leerdoelen:
> Oriëntatie op jezelf en de wereld: Tijd, ruimte, mens en samenleving
> Kunstzinnige orientatie
> 21e eeuwse vaardigheden (o.a. Informatievaardigheden, creatief denken, ICT basisvaardigheden)
Open Monumenten Klassendag
Meer informatie over Open Monumenten Klassendag vind je op deze website https://openmonumentenklassendag.nl/
Monumentenkijker
Met de Monumentenkijker kan je tijdens het monumentenbezoek vragen beantwoorden en foto’s maken van specifieke onderdelen van het monument.
3D-monumentenwereld
De 3D-monumentenwereld zorgt voor een interactieve les in het klaslokaal. Via de 3D-wereld worden kinderen op een laagdrempelige manier vertrouwd gemaakt met de term ‘monument’ en de betekenis daarvan. Ze leren beseffen dat een monument een gebouw kan zijn, dat er verschillende typen monumenten zijn en dat achter elk monument een verhaal zit.
Monumentenquiz en tour
Welke monumenten zijn er in de buurt van de school? Leerlingen kiezen monumenten op de kaart van Nederland, maken een eigen route en kunnen naar de monumenten navigeren. De paden op, de lanen in! Ze kunnen zelf quizvragen verzinnen of de standaard vragen gebruiken. Zo maken ze razendsnel een quiztour voor klasgenoten, vrienden of familie.
Spreekbeurtpakket
Wat zijn monumenten eigenlijk? En welke soorten monumenten heb je allemaal? Over monumenten valt van alles te vertellen! Een leuk onderwerp voor een spreekbeurt dus. Met dit pakket bereiden de leerlingen hun spreekbeurt goed voor. Het spreekbeurtpakket voorziet in weetjes en feitjes over monumenten, een stappenplan een powerpointsjabloon en linkjes naar beeldmateriaal.