Open Monumenten Klassendag

Ontdek monumenten in jouw omgeving met het nieuwe lesmateriaal!
Voor basisonderwijs groep 7 en 8.

Het lesmateriaal van Open Monumenten Klassendag kun je op elk moment in het schooljaar gebruiken. Het materiaal bestaat uit een Monumentenkijker, een 3D-monumentenwereld, een monumentenquiz en tour en een spreekbeurtpakket.

Leerdoelen

Het lesmateriaal sluit aan op de volgende leerdoelen:

> Oriëntatie op jezelf en de wereld: Tijd, ruimte, mens en samenleving
> Kunstzinnige orientatie
> 21e eeuwse vaardigheden (o.a. Informatievaardigheden, creatief denken, ICT basisvaardigheden)

Open Monumenten Klassendag

Meer informatie over Open Monumenten Klassendag vind je op deze website https://openmonumentenklassendag.nl/

Monumentenkijker

Met de Monumentenkijker kan je tijdens het monumentenbezoek vragen beantwoorden en foto’s maken van specifieke onderdelen van het monument.

Download het hier

3D-monumentenwereld

De 3D-monumentenwereld zorgt voor een interactieve les in het klaslokaal. Via de 3D-wereld worden kinderen op een laagdrempelige manier vertrouwd gemaakt met de term ‘monument’ en de betekenis daarvan. Ze leren beseffen dat een monument een gebouw kan zijn, dat er verschillende typen monumenten zijn en dat achter elk monument een verhaal zit.

Naar 3D-monumentenwereld

Monumentenquiz en tour

Welke monumenten zijn er in de buurt van de school? Leerlingen kiezen monumenten op de kaart van Nederland, maken een eigen route en kunnen naar de monumenten navigeren. De paden op, de lanen in! Ze kunnen zelf quizvragen verzinnen of de standaard vragen gebruiken. Zo maken ze razendsnel een quiztour voor klasgenoten, vrienden of familie.

Naar Quiz en Tour

Spreekbeurtpakket

Wat zijn monumenten eigenlijk? En welke soorten monumenten heb je allemaal? Over monumenten valt van alles te vertellen! Een leuk onderwerp voor een spreekbeurt dus. Met dit pakket bereiden de leerlingen hun spreekbeurt goed voor. Het spreekbeurtpakket voorziet in weetjes en feitjes over monumenten, een stappenplan een powerpointsjabloon en linkjes naar beeldmateriaal.

Naar Spreekbeurtpakket

Zaterdag 14 september & zondag 15 september

11.00 - 17.00 uur

Jong & oud

Meer dan 55 lokaties open

Gratis toegang