Ontdek het zuiden van Breda

Van de rumoerige gezelligheid van de Ginnekenmarkt stap je zo in de verstilde aandacht van de Protestantse Laurentiuskerk. In het zuiden van Breda ontdek je tijdens de open monumentendagen verschillende pareltjes. We laten je acht plekken zien die je kan bezoeken.

Wil je deze informatie nog eens rustig doornemen of doorsturen naar je vrienden? Op de downloads pagina kan je de flyer downloaden.

Protestantse Laurentiuskerk Ginneken

Duivelsbruglaan 1 | Ginneken | Zaterdag & zondag 13.30 – 16.30 uur

Van de rumoerige gezelligheid van de Ginnekenmarkt stap je zo in de verstilde aandacht van de Protestantse Laurentiuskerk. Naast de kerk bevinden zich monumenten ter nagedachtenis aan de generaals Chassé en Seelig. Vrijwilligers leiden je rond. Bekijk ook de nieuwe beeldententoonstelling van Ludovicus van Eijnatte.

Lees meer

Landgoed bouvigne

Bouvignelaan 5 | Mastbos | Zondag 11.00 – 17.00 uur

Een sprookjesachtig kasteel, poortgebouw, koetshuis, kapel en de grafkapel van monseigneur Frencken. Dit alles is omgeven door drie bijzondere tuinen en een boomgaard. Volg een rondleiding in het kasteel, ontdek de prachtige tuinen en geniet van een optreden van Popmonument in de Kapel.

Popmonument is alleen toegankelijk op reservering. Klik hier om naar de pagina te gaan waar je kan reserveren.

Lees meer

Landgoed Nuwenhuys

Reeptiend 50 | Mastbos | Zondag 11.00 – 17.00 uur

Boerderij Nuwenhuys is een plek waar mensen zich vrij voelen om helemaal zichzelf te zijn. Het Landgoed stelt zich ten doel interactie te bevorderen tussen mensen met en zonder beperking. Op het landgoed vinden activiteiten plaats in lijn met deze doelstelling. Je bent uitgenodigd voor bijzondere ontmoetingen!

Lees meer

Karkooi – Complex de Pekhoeve

Dorpstraat 90 | Ulvenhout | Zaterdag & zondag 11.00 – 17.00 uur

De vorig jaar gerestaureerde Karkooi (wagenschuur) maakt deel uit van het rijksmo- numentale boerderijen complex, De Pekhoeve, in het centrum van Ulvenhout. De Karkooi en boerderij behoren tot de oudste gebouwen van het dorp Ulvenhout, dat zich rond deze gebouwen ontwikkelde. In het rechtergedeelte ‘t Gerij is stichting Het Ruilboek gevestigd. Vrijwilligers vertellen over de r estauratie.

Lees meer

Sint- Laurentiuskerk Ulvenhout

Dorpstraat 42 | Ulvenhout | Zaterdag & zondag 12.00 – 16.00 uur

Gedurende de dag geniet je van orgelspel op het Van Penthegem orgel (organist Mark Nobelen). Vrijwilligers staan voor je klaar om je alles te vertellen over deze neogotische kruiskerk uit 1904. En vergeet niet om een blik te werpen op het twee meter hoge Laurentiusbeeld in de pastorietuin. Dit beeld is gemaakt van het hout van een plataan die stamt uit de tijd van Napoleon.

Lees meer:

 

Museum Paulus van Daesdonck

Pennendijk 1 | Ulvenhout | Zaterdag & zondag 11.00 – 17.00 uur

Het Heemkundig Museum Paulus van Daesdonck is gevestigd in een boerderij uit 1903. Tot de collectie behoren grote en kleine voorwerpen uit het dagelijks leven van de eerste helft van de 20e eeuw en archeologische vondsten uit de directe omgeving. Ga naar de tentoonstelling ‘Naar de kermis’ met foto’s van toen en nu en bewonder de miniatuur kermis!

Lees meer

Korenmolen De Hoop

Schoutenlaan 75 | Bavel | Zaterdag & zondag 11.00 – 16.30 uur

Aan de rand van Bavel ligt de fiere korenmolen, een Rijksmonument uit 1865. Om de molen maalvaardig te houden heeft hij diverse restauraties ondergaan.
De laatste grote restauratie was in 2019 toen er nieuwe wieken zijn aangebracht. De molen draait vanaf 2002 door de inzet van vrijwilligers. Er worden doorlopend rondleidingen gegeven en voor de kinderen is er een speeltuintje.

Lees meer

Kerkhof Bavel

Kerkstraat 1 | Bavel | Zaterdag & zondag 11.00 – 17.00 uur

Op het oude kerkhof van Bavel stond tot 1888 de middeleeuwse Brigidakerk.
Met stenen van de afgebroken kerk werden een kapel en muur opgetrokken (rijksmonument). Op de begraafplaats vind je 16e en 17e eeuwse zerken en familie- graven van Bredase notabelen sinds 1842, waaronder dr. LFW van Cooth, aan wie Breda de ambachtsschool te danken heeft. Vrijwilligers geven u uitleg over de geschiedenis.

Lees meer

Zaterdag 10 september & zondag 11 september

11.00 - 17.00 uur

Jong & oud

Meer dan 30 lokaties open

Gratis toegang