Verhalenwandeling Erfgoed & Archeologie

Speciaal voor Open Monumenten Dagen Breda 2023 heeft de gemeente Breda in samenwerking met De Legendejagers twee verhalenwandelingen gemaakt. Het thema van de Open Monumenten Dagen dit jaar is Levend Erfgoed. Door het vertellen van verhalen wordt de geschiedenis van een plek, object of omgeving weer tot leven gebracht.

De binnenstad van Breda is een stille getuige van alles wat er in het verleden in de stad is gebeurd. Wekelijks wordt er door de erfgoedprofessionals, archeologen, archivarissen, monumentendeskundigen en vele vrijwilligers weer nieuwe informatie over de Bredase geschiedenis verzameld.

Tijdens de Open Monumenten Dagen zijn in de binnenstad van Breda verschillende QR-codes verspreid. Met je smartphone kan je deze codes scannen en dan krijg je een kort verhaal te horen. Op sommige plekken zijn zelfs archeologische vondsten te bewonderen!

Je kunt kiezen voor de archeologische verhalenwandeling die je langs 13 plekken brengt. Deze route is op de kaart aangegeven en met je smartphone te volgen. De archeologische verhalen zijn te beluisteren bij de roze stippen met cijfers.

Er zijn ook 9 erfgoedverhalen waarbij je zelf kan bepalen welke verhalen je wilt luisteren en welke wandeling je door de stad wilt maken. Benieuwd naar welke legendes er in Breda zijn en welke bijzondere mensen er in Breda hebben rondgedwaald? Volg dan de blauwe stippen op de kaart met een letter.

Speurtocht

Voor de kinderen is er ook nog een archeologische speurtocht. Deze is verkrijgbaar bij de infostand op de Grote Markt

Routes verkrijgbaar bij de Infostand

De erfgoed en archeologie wandelroute is verkrijgbaar in gedrukte vorm bij de infostand op de Grote Markt. Het is ook mogelijk om de route te downloaden. Gebruik hiervoor de groene knop hieronder.

Archeologische stadswandeling

Wat hoor je daar? Een vrouwenstem?
De heilige Catharina neemt je mee door de binnenstad van Breda en laat je de andere kant van de stad zien. Ze vertelt je over de mensen die er eeuwen geleden leefden, werkten, zorgden en stierven. Wat vinden archeologen hier nu nog van terug?

Podcast verhalenwandeling

Loop door de mooie binnenstad van Breda en ontdek de historische verhalen. Op verschillende locaties word je mee terug in de tijd genomen. Wat is waarheid en wat is fictie? Er zijn nog zoveel verhalen om te vertellen.

Let wel goed op. De erfgoedverhalen zijn verspreid over de stad en jij bepaalt zelf hoe je wilt wandelen.

Foto boven: Studio Zoolies
Foto onder: Marco Diks

Zaterdag 9 september & zondag 10 september

11.00 - 17.00 uur

Jong & oud

Meer dan 55 lokaties open

Gratis toegang