Foto Piet van Gurp

Ford trambus uit 1947 staat klaar voor open monumentendagen publiek

Vrijdag 9 september is de oude Ford trambus met nummer 353 met een oplader naar het terrein van het Princenhaags museum gebracht. Klaar om dit weekend bekeken en bewondert te worden.

Historische bussen

Haagweg 334 | Breda | Zaterdag & zondag 11.00 – 17.00 uur

Vrijdag heeft de Stichting Veteranen autobussen met een grote oplader de 75 jaar oude trambus neergezet op het voorplein van het Princenhaags museum. Deze prachtige bus, zal het hele weekend te bekijken en bewonderen zijn voor het open monumentendagen publiek.

In de huiskamer van het Princenhaags Museum ontdek je alles over de BBA in de tentoonstelling die speciaal voor het open monumentenweekend is neergezet.

Dit jaar is het ook weer mogelijk om met de oude stadsbussen van de SVA mee te rijden! Op zaterdag is er een pendeldienst tussen het centrum van Breda en Princenhage. Op zondag geniet je van een rondrit door het historische centrum.

Kijk hier voor meer informatie

 

Foto Piet van Gurp

Geschiedenis van een bijzondere bus

SVA – 1947 – Ford BBA 353

Voor haar stadsdiensten in onder andere Breda, Den Bosch en Tilburg, stelden de Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten (BBA) in 1947een serie van 51 Ford-trambussen in dienst. Hiervan hadden er 40 een carrosserie van Verheul, terwijl de overige elf bussen door Jongerius uit Utrecht van een opbouw waren voorzien.

In vergelijking met die van Verheul, hadden de carrosserieën van Jongerius een wat minder rechte en een daardoor iets elegantere voorkant. Begin jaren vijftig werd een deel van de BBA- Fords omgebouwd. Ze kregen een nieuwe carrosserie van ZABO en ook werd de benzinemotor vervangen door een zuiniger Perkins-diesel.

Bus 353,de latere SVA-museumbus onderging dit lot echter niet. In onverbouwde staat werd de wagen verkocht aan de GTW, de Geldersche Tramwegen in Doetinchem. De GTW gebruikte de Ford een tijd lang als leswagen, maar in 1964 werd hij buiten dienst gesteld en voor museum doeleinden bewaard.
Vervolgens werd de bus in 1970 overgedragen aan de SVA, die in goed overleg met de GTW besloot het voertuig te restaureren in de oorspronkelijke staat. Dus als stadsbus van de BBA.

Over

De Stichting Veteraan Autobussen is een Stichting die een grote collectie autobussen beheert en zo het mobiel cultureel erfgoed voor de toekomst wil bewaren. We willen de collectie voor de toekomst veilig stellen door deze te conserveren, te restaureren en te presenteren aan het publiek. Dat doen we met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers verdeeld over een aantal regionale werkgroepen.
Wij hebben geen museum, maar willen onze bussen tonen door het publiek daarvan te laten genieten door er mee te rijden. Daarmee wordt door horen, ruiken en voelen van dit stuk historie voor menigeen het verleden weer tastbaar en komen herinneringen naar boven. Wij opereren geheel zonder subsidies en zijn dus afhankelijk van donaties en legaten en de opbrengsten van ritten.

www.sva-museumbussen.nl

Zaterdag 10 september & zondag 11 september

11.00 - 17.00 uur

Jong & oud

Meer dan 30 lokaties open

Gratis toegang