Foto: Marco Diks

“Samen kunnen we de stad mooier maken en houden”

Nieuws

Marike de Nobel (GroenLinks) is sinds juni wethouder van Inkomen & Cultuur. Open Monumenten Dagen Breda mag van de gelegenheid gebruik maken om haar beter te leren kennen. En daarvoor hebben we haar het hemd van het lijf gevraagd.

Wil je je aan ons voorstellen?

Mijn naam is Marike de Nobel, 53 jaar oud (net jarig geweest voor de Open Monumentendagen).

Waar kom je vandaan?

Mijn wieg stond in Nijmegen en mijn studietijd heb ik doorgebracht in Utrecht. Daarna heb ik een jaar in Rotterdam gewoond; mijn volgende stap werd Breda. Een stap die ik met volle overtuiging heb genomen. Om verschillende redenen: mijn ouders woonden hier al. Daarnaast vond ik de sfeer en de prettige manier van met elkaar omgaan een verademing ten opzichte van de Randstad.

Een stad gaat pas leven als er mensen in wonen. Tot die tijd is het slechts een stapel met stenen. Voeg je mensen toe, dan krijgen de stenen een functie en ontstaan er verhalen.
Open Monumentendagen Breda zoekt deze persoonlijke verhalen. Onze monumentale stad bestaat namelijk niet alleen maar uit oude gebouwen en historische figuren. Het zijn juist de mensen die vandaag de dag in deze gebouwen wonen en werken, die een stad levend houden en nieuwe geschiedenis schrijven.

Waar in Breda ligt een stukje van jouw geschiedenis?

“Een deel van mijn geschiedenis ligt hier”

Hoewel ik hier niet ben opgegroeid voel ik me hier echt thuis. Ik heb hier ook een deel van mijn geschiedenis opgebouwd. Een belangrijk stuk van mijn geschiedenis hier ligt in het Stadhuis. Toen ik burgerraadslid en later raadslid werd voor deze mooie stad, werd dat mijn tweede huis. Ik vind het een heerlijke plek met veel historie, oude schilderijen en geheime plekken. En voor mij is en blijft het Stadhuis het hart van de Bredase democratie.

Tijdens de open monumentendagen openen meer dan 50 locaties gratis hun deuren voor het publiek. Twee dagen lang kunnen inwoners en bezoekers van jong tot oud zich onderdompelen in bekende en onontdekte monumenten van Breda. Er valt van alles te ervaren en beleven in en om de monumenten; van rondleidingen, exposities, live muziek tot toertochten.

Nu zijn we natuurlijk heel erg benieuwd of jij zelf ook al wel eens een bezoek hebt gebracht aan de Open Monumenten Dagen

Open Monumentendagen is een van de vele fantastische evenementen van Breda. Ik ben er verschillende keren geweest. De afgelopen jaren heb ik zelf ook rondleidingen gegeven in het Stadhuis. Echt super leuk om dit mooie gebouw te laten zien met zijn bijzondere geschiedenis aan inwoners van Breda die het alleen van buiten kennen. Met name de onbekende plekjes, zoals de de intieme kleine trouwzaal.

“Open Monumentendagen is een van de vele fantastische evenementen van Breda”

Kan je vertellen hoe je dit hebt beleefd?

Het is leuk om te zien dat mensen zo enthousiast worden van die bijzondere plekjes. Ze vinden het echt heel leuk om het erfgoed van Breda te ontdekken. Die verhalen maken ook mij dan weer nieuwsgierig naar die onbekende plekken.

Naar welke locatie op het programma ben je dit jaar het meest nieuwsgierig geworden?

Het historische riool. Daar ben ik zo benieuwd naar. Het ondergrondse Breda.

In Breda ligt de historie voor het oprapen. Iedereen die er woont of op bezoek komt, kan niet anders dan gecharmeerd worden van de mooie historische binnenstad en de ontspannen open sfeer. Dit jaar is het thema ‘Duurzaam duurt het langst’. Nu is het feit dat een monument er nog steeds staat én gebruikt wordt al een vorm van duurzaamheid.

 

Van welk gebouw hoop je dat het er over honderd jaar nog steeds staat en gebruikt wordt?

Soms worden oude unieke gebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe projecten of woningbouw. Dat is zonde. Het zou mooi zijn als het gebouw met zijn mooie uitstraling kan blijven bestaan maar verbouwd of gerenoveerd kan worden naar een nieuwe bestemming. Zo zijn de afgelopen jaren veel kerkgebouwen gesloopt. In de Belcrum bijvoorbeeld, waar ik woon, is de Christus Koningkerk verdwenen. Je ziet dat we nu veel zorgvuldiger omgaan met kerkelijk en industrieel erfgoed. De Heilig Hartkerk is hier een mooi voorbeeld van. De buitenkant is behouden, maar de binnenkant is volledig verbouwd naar schitterende appartementen. En gebouwen op het haventerrein worden deels behouden en krijgen een nieuwe functie.

“Je ziet dat we nu veel zorgvuldiger omgaan met kerkelijk en industrieel erfgoed”

Open Monumenten Dagen Breda dankt haar bestaan mede aan de vele enthousiaste partners in de stad Breda. Zonder hun steun en inzet zou het onmogelijk zijn om dit evenement te organiseren. Het fundament wordt gevormd door de eigenaren en beheerders die hun pand gratis openstellen om publiek te ontvangen. Daarnaast zijn er duurzame samenwerkingsverbanden met programmapartners als Stichting Cultuurbehoud Breda en mogen we rekenen op een vaste groep enthousiaste vrijwilligers. Ook in het onderwijs hebben we partners gevonden in Tessenderlandt, Bouwschool Breda en De Rooi Pannen. Daarnaast trekken we op met andere evenementen in Breda.

Op welke manier wil jij je vanuit jouw functie als wethouder Inkomen en Cultuur in gaan zetten voor het erfgoed van onze monumentale stad?

Het begint allemaal met te zorgen dat inwoners erover praten en aan de bel trekken als dat nodig is. Dat ze eventuele zorgen uiten. Inwoners moeten het gevoel hebben dat ze bij mij terecht kunnen als zij zich zorgen maken over een gebouw of een ander monument dat gaat verdwijnen. Daarom wil ik makkelijk toegankelijk zijn voor onze inwoners. Vervolgens kan ik het gesprek in de organisatie en de politiek aanzwengelen. Op die manier kunnen we samen de stad mooier maken en houden. Gerard van den Berg hebben we niet voor niets tot Smaakmaker benoemd; hij zet zich enorm in voor het behoud van onder andere kunstwerken in de openbare ruimte.

Als je in een stad vol monumentale panden woont, dan kan de vraag: ‘Wat is jouw favoriete monument?’ natuurlijk niet ontbreken.

Het Begijnhof en de Waalse Kerk zijn mijn favorieten. Het zijn monumenten verbonden met onze Nassaugeschiedenis, maar ook met de Spaanse overheersing en de link met België.
In de Waalse Kerk vinden ook regelmatig concerten plaats. Dat is zo bijzonder.

Stel je hebt vrienden uitgenodigd om naar Breda te komen. Waar ga je met ze naartoe?

“Vrienden laat ik graag de pareltjes van de stad zien”

Als vrienden naar Breda komen laat ik ze graag de pareltjes van de stad zien. En dan ook de minder bekende plekjes, zoals het Begijnhof en de Waalse Kerk. Maar ook Hotel Nassau; een oud klooster dat prachtig verbouwd is met behoud van oorspronkelijke elementen. En waar op een speelse wijze nieuwe dingen zijn toegevoegd, zoals lampenkappen in de vorm van nonnenkappen. En het Stadhuis natuurlijk, de Grote Kerk en het haventerrein. En uiteraard afsluiten met een terrasje aan de Haven!