Afbeeldingen: Open Monumentendag Nederland

Nieuw lesmateriaal voor basisscholen

Nieuws

Op 24 maart heeft de lancering van het vernieuwde lesmateriaal voor de Open Monumenten Klassendag plaatsgevonden. Onder toeziend oog van regionale pers, basisschool-leerlingen en partners is het nieuwe het lesmateriaal van Open Monumentendag Nederland in rijksmonument Station Baarn gepresenteerd.

De vernieuwde Open Monumenten Klassendag is speciaal voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs en bestaat uit drie online onderdelen. Een 3D-wereld met monumenten (voor een interactieve les met de docent), een monumentenquiz en -tour (om meer over monumenten te leren) en een handig spreekbeurtpakket (zodat leerlingen zelf over monumenten kunnen vertellen). Als vierde onderdeel is en blijft het echte bezoek aan een monument natuurlijk het sluitstuk van Open Monumenten Klassendag.

3D-monumentenwereld

De 3D-monumentenwereld zorgt voor een interactieve les in het klaslokaal. In de wereld komen diverse soorten monumenten voor, zoals een kasteel, een molen, een vissersboot, een openbaar gebouw, een begraafplaats, maar ook industrieel erfgoed, een museum, verdedigingswerken, archeologie en nog veel meer! Via de 3D-wereld worden kinderen op een laagdrempelige manier vertrouwd gemaakt met de term ‘monument’ en de betekenis daarvan. Ze leren beseffen dat een monument een gebouw kan zijn, dat er verschillende typen monumenten zijn en dat achter elk monument een verhaal zit.

Start hier in de 3D-monumentenwereld

Monumentenquiz en tour

Welke monumenten zijn er in de buurt van de school? Leerlingen kiezen monumenten op de kaart van Nederland, maken een eigen route en kunnen naar de monumenten navigeren. De paden op, de lanen in! Ze kunnen zelf quizvragen verzinnen of de standaard vragen gebruiken. Zo maken ze razendsnel een quiztour voor klasgenoten, vrienden of familie.

Ga naar Quiz en Tour

Spreekbeurtpakket

Wat zijn monumenten eigenlijk? En welke soorten monumenten heb je allemaal? Over monumenten valt van alles te vertellen! Een leuk onderwerp voor een spreekbeurt dus. Met dit pakket bereiden de leerlingen hun spreekbeurt goed voor. Het spreekbeurtpakket voorziet in weetjes en feitjes over monumenten, een stappenplan een powerpointsjabloon en linkjes naar beeldmateriaal.

Ga naar Spreekbeurtpakket

Bezoek een monument

Natuurlijk blijft een echt bezoek aan een monument belangrijk. Wil jij met jouw klas een bezoek brengen aan een monument in Breda? 

  • Neem rechtstreeks contact op met de monumenteigenaar en maak afspraken voor jouw bezoek.
  • Heb je geen idee hoe je in contact kan komen met de monumenteigenaar? Neem dan contact op met OMD Breda (info[at]omdbreda.nl) en wij gaan je in contact brengen met de eigenaar. 

Heb je je bezoek geregeld? Neem dan ook zeker  de vernieuwde algemene Monumentenkijker mee. Deze kan je hier of  op onze Download pagina vinden.  

Met de Monumentenkijker kan je tijdens het monumentenbezoek vragen beantwoorden en foto’s maken van specifieke onderdelen van het monument.